Hjem
Oppdragsgivere
Om Unik og ettertraktet
Hvorfor bli UNIK?
Nytelse og lidenskap
Hvordan utvikle en unik virksomhet
Hvordan en virksomhet kan arbeide med sin identitet
Mer om det å bli unik og ettertraktet ...
Om Jørn Hakon Riise ...
Kontakt meg
Samarbeidspartnere
Unik og ettertraktet
Mangfold - et hemmelig våpen i konkurransen om arbeidskraften
Magefølelsen som kvalitetskriterium
Alternativer til kostnadskutt i et høykostland


Søk:

Tip a friendTips en venn
Printer friendlySkriv ut
Mangfold - et hemmelig våpen i konkurransen om arbeidskraften 2004-03-20
Mangfold er en forutsetning for kreativitet, innovasjon og utvikling.
Ser du på deg selv som en standardutgave av menneskearten?
Er dine ansatte/medarbeidere standardiserte eller gjennomsnittlige? Hvordan ønsker du å bli behandlet av din arbeidsgiver - som en del av en felleskategori eller som en person med individuelle særpreg og behov? Er du en standardisert eller gjennomsnittlig person med standard utdanning, med en standard familie (hva nå dette måtte være), med gjennomsnittlig alder, med standardiserte perspektiver og interesser og som ønsker å gå i de samme spor som mennesker før deg har gått opp, og er du en representant for en standardisert nasjonal eller global kultur? Og ønsker du alltid å arbeide mellom 8 og 4 og å ta hele ferien på samme tid hvert år. Ikke det? Da ønsker du kanskje heller ikke å bli behandlet som en slik standardisert person? Hva med andre personer i den bedriften du jobber? Tror du de ser på seg selv som en standardisert eller gjennomsnittlig person som bør behandles deretter? Er det mulig at det finnes flere i din bedrift som heller ikke oppfatter seg selv som en standardisert person som kan plasseres i og behandles likt med andre i samme definerte felleskategori?

Hvis det så viser seg at det er et betydelig antall ansatte i bedrifter som ikke ser på seg selv som standardiserte eller gjennomsnittlige og derfor heller ikke vil behandles deretter, hvilke konsekvenser får så dette for hvordan bedrifter bør se på og behandle sine ansatte? Hvis vi ønsker at våre bedrifter, sjefer og kolleger skal se og behandle oss som personer med individuelle karaktertrekk, med spesielle kvalifikasjoner, med egne private og familiære behov, og med en kulturell og verdimessig forankring i egen bakgrunn - hva slags perspektiv må bedrifter ha da?

Våre bedrifter må ha et perspektiv på oss som personer med individuelle særpreg og behov som bør tas hensyn til for at vi skal kunne yte vårt beste. De må ikke se på oss som kategoriserte grupper med merkelapper basert på f.eks. vår alder, familiesituasjon, etniske eller nasjonale tilhørighet eller utdanningsbakgrunn.

Kampen om kompetansen
I dagens arbeidsliv blir konkurransen om arbeidskraft med den kompetanse bedriftene trenger stadig hardere, og i denne konkurransen vil vi som ansatte eller arbeidssøkende individer vurdere aktuelle arbeids- eller oppdragsgivere ut fra i hvilken grad de ser oss som individer, og at de dermed tar hensyn til og tilrettelegger i forhold til våre individuelle behov og ønsker.

Men hvis vi som ansatte i en bedrift ikke bør kategoriseres ut fra en standardisert gruppetilhørighet, hvordan kan da bedriftene forholde seg til oss, hva slags perspektiv kan de ha? De bør ha et perspektiv basert på at vi lever i en mangfoldig verden - en mangfoldighet som bør gjenspeiles i bedriftene. Det bær være et perspektiv som tar utgangspunkt i at vi lever i en mangfoldig verden, en verden der også arbeidsstyrken i økende grad blir mangfoldig, der bedrifter må satse på sine ansatte - og på sine kunder - som de individer de er med sine individuelle behov og ønsker. Bedriftene blir i økende grad avhengig av de ansattes kompetanse, og utviklingen av deres kompetanse avhenger av at de ansatte får en individuell behandling, at de blir sett og stimulert som individer.

Mangfold blir avgjørende
I en verden som globaliseres, bedrifter internasjonaliseres og arbeidsstyrken blir mer mangfoldig sammensatt koplet med en utvikling der konkurransen om kompetansen øker, må bedrifter utvikle et annet perspektiv på hvordan de skal forholde seg til sine menneskelige ressurser for å utvikle og utnytte deres potensiale. I et kunnskapsintensivt samfunn, der bedrifters kompetanse og utviklingen av denne er deres avgjørende konkurransefortrinn, forventer vi at den bedriften vi arbeider i eller for, verdsetter og stimulerer utviklingen av vår kompetanse.

Mange bedrifter har begynt å innse betydningen av å utvikle et nytt perspektiv der de innser at en mangfoldig arbeidsstyrke både er en realitet som de må forholde seg til samtidig som det er et potensiale for å utvikle et konkurransefortrinn i forhold til andre bedrifter. De ser at de må ta konsekvensen av at de markeder de opererer i og den arbeidsstyrke de baserer seg på blir mer mangfoldig, og i den økte konkurransen skjønner de at må de lykkes i å utnytte det maksimale både av den arbeidsstyrken de allerede har og av den arbeidsstyrken de må konkurrere om å få rekruttert. Disse bedriftene har ønsket å forstå bedre hvordan de kunne evaluere hvordan deres egen tenkning og praksis lå an i forhold til noen felles kriterier som vektlegger mangfold. En rekke store multinasjonale bedrifter har valgt å gjøre noe på dette området. De har bl.a. støttet utviklingen av et verktøy som kan hjelpe dem i en slik evaluering; blant disse bedriftene finner vi IBM, Bell Canada, Motorola, Dupont, Xerox, Shell International, BP Amoco, Chase Manhattan Bank, Unilever, United Airlines - for å nevne noen. Verktøyet som er utviklet kalles Diversity Diagnostic Tool, og dette kan bistå bedrifter i å evaluere hvordan de ligger an i arbeidet med utnytte potensialet i en mangfoldig arbeidsstyrke.

Mangfold stimulerer kreativ læring
Nyere forskning, erfaring og teoriutvikling understøtter et perspektiv som ser en mangfoldig arbeidsstyrke som en ressurs for bedrifter. Mangfold stimulerer læring, spesielt kreativ læring - og mangfold anses til og med som en forutsetning for den type læring som skal bidra til å nyskaping.

Økende mangfold er en uunngåelig utvikling i en verden som globaliseres, og samtidig er mangfold et avgjørende stimuli for kreativ læring, og kreativ læring blir stadig mer avgjørende for bedrifters konkurransefortrinn. Bevisstheten om utviklingen av en mangfoldig arbeidsstyrke og betydningen av denne kan sies å bevege seg langs et kontinuum eller en skala. Noen bedrifter har kommet lenger enn andre i utviklingen av en slik bevissthet og i iverksetting av en strategi og tiltak basert på en slik bevissthet.

Hvordan ligger din bedrift an i forståelse og praktisering av mangfold?
Utviklingen av en bevissthet og praksis i forhold til mangfold kan beskrives som en bevegelse langs en skala med følgende trinn:

0 - dette er bedrifter som tror de er en 5'er på skalaen men som ikke har skjønt eller praktisert noen ting for å utvikle eller utnytte de muligheter som en mangfoldig arbeidsstyrke kan bidra til.

1 - Vi er jo lovlydige! dette er bedrifter som har som ambisjon kun å oppfylle myndighetenes lover på området, f.eks. å unngå diskriminering av grupper av arbeidstakere

2 - Vi er jo samfunnsansvarlige! dette er bedrifter som prøver å vise at de er ansvarlige og har et sosialt engasjement

3 - Mangfold er lønnsomt! dette er bedrifter som har skjønt at det å satse på mangfold vil være fordelaktig og til og med avgjørende for bedriftens utvikling og resultater - for å tiltrekke seg den kompetente arbeidskraften de trenger må bedriftene tilrettelegge for individer, og siden individer er ulike, må bedriftene realisere en personalpolitikk basert på mangfold - slike bedrifter har som ambisjon å bevege seg mot en 5'er på skalaen.

4 - La oss bli kvitt de fordommene som blokkerer for å skaffe oss den beste kompetansen! dette er bedrifter som aktivt arbeider med å fjerne alle barrierer som kan hindre dem i å skaffe seg og bruke alle de menneskelige ressurser som har den kompetanse de trenger - for det er kompetanse som teller i dagens harde konkurranse, og bedrifter som har fordommer mot grupper av kompetente arbeidstakere begrenser sin egen yteevne.

5 - Verden er mangfoldig, og hvordan kan vi klare oss uten? bedrifter som har forstått og som arbeider på alle måter for fullt for å utnytte det potensiale en mangfoldig arbeidsstyrke kan bidra til - dette er en visjon å strekke seg etter og der alle har en lang vei å gå for å oppnå.

Hvor langt har din bedrift kommet langs denne skalaen i utviklingen av en bevissthet og en praksis som stimulerer og drar fordelen av mangfold? Kompetanse er en avgjørende faktor for din bedrifts overlevelsesevne i dagens konkurranse. Det hemmelige våpenet i denne konkurransen om å tiltrekke seg den kompetente arbeidskraften er å se og behandle menneskene som individer ved å ta hensyn til de behov de har, og siden vi som individer er ulike, må bedrifter satse på mangfold. Forskjellen ligger i å se ulikheter som en ressurs i stedet for et problem. Vi er alle unike og ønsker å bli behandlet som unike!

Tips en venn
Send til e-post:
Fra e-post:
Melding:
Kode