De færreste søker kaos. Kaos preger likevel vår verden og våre omgivelser. Men kaos åpner også for nye muligheter. Og det finnes måter å tenke og å jobbe på som kan bidra når vi skal navigere i kaotiske omgivelser.
I en verden sterkt preget av økende usikkerhet og uforutsigbarhet er kravene til bedrifter og andre organisasjoner og til hvordan disse bør ledes blitt mer usikre enn før. Begrepet krise brukes snart i alle sammenhenger og har derfor blitt utvannet og nærmest mistet sin betydning for å beskrive hva som skjer. Fra å være en beskrivelse av alvorlige avvik fra det normale, er begrepet krise blitt en beskrivelse av en mer eller mindre kontinuerlig tilstand. I dagens tilstand snakkes det om strømkrise, klimakrise, naturkrise, energikrise, flyktningekrise og økonomisk krise og mange flere. Det pågår en krig, selv om dette ikke er noe nytt; det har så og si alltid pågått flere kriger på denne planeten.
Det gir knapt nok mening å bruke ordet krise lenger. Et grunnleggende mønster i dagens verden er at vi opplever en høy grad av usikkerhet og uforutsigbarhet, som individer, organisasjoner og hele samfunn. Hvordan kan organisasjoner og ledere orientere seg under slike forhold?
Konseptet Læring på randen av kaos tar hensyn til denne usikkerheten og til at verden er - eller i det minste oppleves som - kaotisk. Å forvente forutsigbarhet skaper bare større problemer. Det kreves en utvidelse av perspektivet i tid og i rom for å kunne utvikle en beredskap for en usikker framtid.
Hvordan kan bedrifter og organisasjoner operere i omgivelser som blir stadig mer uforutsigbare og ustabile?
Det finnes måter å jobbe på som kan øke beredskapen for å kunne håndtere uforutsigbar og ustabil verden.
I første omgang tilbys en times foredrag der temaet presenteres og forklares sammen med noen arbeidsmåter og metoder som kan brukes.
En virksomhet kan også gjennomføre en 3 timers workshop der virksomheten jobber med egen situasjon.